Met de komst van AI Overview en straks ook AI Mode zal er veel veranderen in de Google-resultaten en in het zoekgedrag. Er wordt sneller direct antwoord gegeven, zonder dat mensen nog doorklikken naar websites. Dit zal naar verwachting leiden tot een daling in de CTR (doorklikratio) van de organische en betaalde resultaten.

Het is dus tijd om je content- en marketingstrategie opnieuw onder de loep te nemen, want wie zichtbaar wil blijven in de zoekresultaten, moet duidelijke, informatieve en waardevolle content bieden die gebaseerd is op het Google-principe E-E-A-T: ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid.

Wat is Google AI Overview?

AI Overview is een soort chatbot die verschijnt in de zoekresultaten van Google wanneer je iets opzoekt. Het is een AI-functie van Google Gemini die gebruikmaakt van Generatieve AI (GenAI), als reactie op zoekopdrachten die je invoert in Google.

Gebaseerd op je zoekopdracht in Google wordt direct een antwoord gegenereerd. Dat antwoord wordt samengesteld op basis van verschillende bronnen op het internet. Vervolgens genereert het systeem een samenvatting, die bovenaan de zoekresultaten wordt weergegeven. Zo krijg je snel een duidelijk beeld van je zoekopdracht, zonder dat je alle pagina’s hoeft door te klikken.

Google is nog volop aan het testen, waardoor de resultaten verschillend zijn en soms fouten bevatten. De verwachting is dat het nog wel even zal duren voordat, en überhaupt of, de antwoorden net zo goed zijn als die van ChatGPT.

Wanneer verschijnt AI Overview in de Google zoekresultaten?

Of AI Overview zichtbaar wordt in de zoekresultaten, hangt af van de zoekintentie, interessegroepen en de relevantie van de gebruiker. Google toont deze AI-samenvatting alleen bij bepaalde soorten zoekopdrachten, maar dit kan per gebruiker ook weer verschillend zijn. De ene keer staat het onder de SEA-resultaten en YouTube-videos, de andere keer helemaal bovenaan.

Het komt nu al regelmatig voor dat AI Overview verschijnt wanneer iemand een informatieve vraag stelt, zoals: “kast in elkaar zetten?” In zo’n geval geeft de chatbot een gegenereerde uitleg over hoe je het beste een kast in elkaar kunt zetten. Deze uitleg is samengesteld op basis van informatie uit diverse bronnen, vaak afkomstig van bedrijven die kasten verkopen en daarbij ook handleidingen of instructies aanbieden. Soms worden er ook links weergegeven naar de gebruikte websites, zoals bijvoorbeeld IKEA, of platforms voor klussers zoals Helprr.

AI vraag in Google

AI Overview verschijnt met een duidelijke uitleg en enkele verwijzingen naar bronnen.

Je ziet AI Overview ook terug wanneer je zoekt op bijvoorbeeld “wat zijn de top 5 beste kranten in Friesland”. In dat geval verschijnen bekende bladen zoals de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad in de resultaten, met slechts één bron die verwijst naar een perslijst. Maar als je zoekt op “wat zijn de top 5 beste marketingbureaus in Friesland”, blijkt dat AI Overview zich bij deze zoekopdracht ook op maar weinig bronnen baseert, namelijk Sortlist en MarketingXperts. Opvallend is dat AI Overview nog in ontwikkeling is en (nog) niet veel bronnen raadpleegt. Daarnaast worden branded resultaten wél meegenomen. Bedrijven en organisaties met een sterke online aanwezigheid krijgen daardoor sneller een plek in het overzicht.

Bij zoekopdrachten met een commerciële of koopgerichte intentie, zoals “witte kast kopen” of wanneer je locatiegericht zoekt naar bijvoorbeeld een “kapper in Heerenveen”, zal AI Overview meestal niet verschijnen. In deze situaties houdt Google bewust ruimte vrij voor search-advertenties en shoppingresultaten, omdat dit een belangrijk onderdeel is van hun verdienmodel.

AI Google Shopping

Google toont advertenties, shoppingresultaten en organische zoekresultaten. AI Overview blijft in dat geval achterwege of is zichtbaar onder de advertenties.

Wil je iets leren of begrijpen, dan helpt AI Overview je op weg. Wil je iets kopen, dan laat Google liever advertenties zien. Alhoewel dat in de toekomst kan veranderen, want AI Overview is nog volop in ontwikkeling. E-commerce, en daarmee ook Google Shopping, zal hier op termijn waarschijnlijk wel door worden beïnvloed.

Hoe zorg je dat jouw content zichtbaar wordt in de AI Overview?

Wil je dat jouw content opduikt in de AI Overview van Google? Dan is het belangrijk om te focussen op E-E-A-T: Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Oftewel: laat zien dat jij de ervaren expert bent in jouw vakgebied, met betrouwbare en kwalitatieve informatie.

Zo vergroot je de zichtbaarheid van je content
  • Schrijf geen onzin: lever waardevolle content die aansluit bij je product of dienstverlening. Laat zien dat jij de expert bent op dit gebied en weet waar je het over hebt.
  • Gebruik ChatGPT als ondersteuning, niet als vervanging: volledig door AI gegenereerde teksten zijn vaak algemeen en weinig onderscheidend ten opzichte van je concurrenten. Vul AI-teksten aan met unieke, relevante content die past bij jouw doelgroep.
  • Kom snel ter zake: sluit aan bij hoe AI Overview werkt. De AI toont een directe, compacte samenvatting van het antwoord op de zoekopdracht. Geef in de eerste alinea van je pagina of artikel meteen een duidelijk antwoord of samenvatting van de zoekvraag. Zo vergroot je de kans dat jouw content wordt geselecteerd als bron.
  • Maak unieke content: ChatGPT (en andere AI-tools) hergebruiken informatie uit bestaande bronnen. Zorg dus dat jouw tekst iets toevoegt, met eigen inzichten, praktijkervaring of standpunten.
Praktische contentstrategieën:
  • Kennisbank en FAQ’s: ideale manieren om je website met content te verrijken met nuttige informatie, zoekwoorden toe te voegen en interne links op te bouwen.
  • Gebruik YouTube en Shorts: YouTube is ook een zoekmachine (en van Google). Als je vragen beantwoordt via video’s, en je voorziet deze van een goede titel en beschrijving, vergroot je de kans op zichtbaarheid in zoekresultaten. Tip: Embed deze video’s op relevante pagina’s voor extra views en bereik.
  • Landingspagina’s: je kunt met specifieke landingspagina’s op je website een breder publiek aantrekken, wanneer je langere zoektermen toevoegt aan deze pagina. Hoe specifieker de vraag én het antwoord, hoe groter de kans dat je content snel wordt opgepakt. Lees ook ons blog “Wat is een landing page?“.
  • Afbeeldingen: voeg relevante afbeeldingen toe, voorzien van een alt-tekst en onderschrift. Dit draagt bij aan digitale toegankelijkheid én betrouwbaarheid. Tip: Persoonlijke foto’s zorgen voor extra geloofwaardigheid.
Schrijf met SEO in gedachten:
  • Gebruik long-tail zoektermen in je uitleg, zodat Google goed begrijpt waar de pagina over gaat. Dit vergroot ook de kans op bredere vindbaarheid.
  • Leg duidelijk uit wat voor probleem je gaat oplossen of hoe iets werkt.
  • Versterk je autoriteit en sociale bewijskracht: Denk aan:
    • Reviews of citaten van klanten
    • Persoonlijke content
    • Logo’s van klanten, partners en keurmerken
    • USP’s die iets toevoegen, bijv. aantal jaar ervaring
    • Koppeling met social media
    • Geschiedenis en ervaring
    • Up-to-date nieuwsberichten
    • Cases en praktijkvoorbeelden
    • Team- of portretfoto’s
    • Duidelijke navigatiestructuur op je website
  • Voeg ook branded zoektermen toe. Deze kunnen worden opgenomen in de AI-snippets en versterken je zichtbaarheid.
  • Voeg interne– en externe links toe in je content.

Wat voor invloed heeft dit op Google Ads (SEA)?

AI Overview (AIO) zal naar verwachting zorgen voor een daling in de doorklikratio (CTR) van de Google Ads. Omdat veel gebruikers direct hun antwoord krijgen via de AI-samenvatting, zullen ze minder vaak doorklikken naar de onderliggende zoekresultaten en advertenties.

Daarnaast wordt het aanbod van advertentieposities in Google op termijn waarschijnlijk schaarser, wat kan leiden tot meer concurrentie en hogere kosten per klik (CPC). Het wordt dus belangrijker om campagnes strategisch in te richten en je budget slim te benutten.

Stuur je op KPI’s, dan wil je natuurlijk ook weten hoe de conversies zich verhouden tot de kosten. Het is daarom aan te raden om alle data goed in te stellen, overzichtelijk te houden en meetbaar te maken. Denk hierbij ook aan het instellen van alternatieve AI-zoekmachines als acquisitiekanaal in GA4, zoals ChatGPT (OpenAI), Bing Copilot (Microsoft), Google Gemini, Perplexity (Amazon), DeepSeek, Claude, LLama (Meta) en andere op GPT-gebaseerde tools. Hoewel sommige van deze GPT’s al UTM-codes meesturen, blijft het belangrijk om deze bronnen expliciet mee te nemen in je analyse. Zo krijg je een vollediger beeld van je verkeer én kun je beter sturen op resultaat.

Wat zijn de veranderingen voor online marketing en websites?

Google verandert de manier waarop we zoeken, en dat opent nieuwe kansen voor online marketing. Vooral op het gebied van SEA (Search Engine Advertising), SEO (zoekmachineoptimalisatie) en sinds kort ook GEO (Generative Engine Optimization) liggen er volop mogelijkheden om je strategie te vernieuwen en je zichtbaarheid te vergroten. Het draait niet meer alleen om het trekken van zoveel mogelijk bezoekers naar je website, maar vooral om het bieden van het beste en duidelijkste antwoord op een zoekvraag. Content moet helder en relevant zijn. Daarnaast gaat Google AI Overview inzetten om gebruikers direct van informatie te voorzien. Wil je vindbaar en zichtbaar blijven in Google, dan betekent dat dat je moet blijven investeren in het maken van unieke content die écht aansluit op de zoekintentie van de gebruiker. Het doel is om het de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken.

Wees daarom duidelijk in je antwoorden: geef eerst een korte samenvatting van het antwoord, voordat je dieper de inhoud in gaat. Want ook Google moet het snel kunnen begrijpen. Je website wordt steeds meer een onderdeel van het oplossen van concrete vragen, waarbij potentiële klanten snel en betrouwbaar informatie willen vinden. Richt je landingspagina hierop in, met duidelijke structuur en inhoud. Wees bovendien uniek en creatief in je uitleg. Verrijk je pagina’s met ‘rijke content’, zoals afbeeldingen, icoontjes, video’s, infographics en podcasts. Dit verhoogt zowel de gebruiksvriendelijkheid als je zichtbaarheid.

Tot slot: wees in je samenvatting of FAQ helder over waarom de gebruiker verder moet lezen. Geef alvast waarde, maar wek nieuwsgierigheid. Zo vergroot je de kans dat gebruikers in AI Overview alsnog doorklikken naar jouw website voor meer uitleg.

Google introduceert binnenkort ‘AI Mode’

Er komt naar verwachting een nieuw tabblad in Google, naast bestaande opties zoals Afbeeldingen, Video’s en Nieuws. In dit tabblad kunnen gebruikers via een AI-chatbot complexe vragen stellen. Google wil zich hiermee onderscheiden door kunstmatige intelligentie direct te integreren in de bestaande zoekmachine. Dit zijn enkele punten die tijdens de ontwikkelaarsconferentie van Google zijn besproken:

  • Conversational search: Stel complexe vragen en krijg direct duidelijke, gesprek-achtige antwoorden in plaats van een lijst met websites.
  • Deep Search: AI splitst je vraag automatisch op, doorzoekt honderden bronnen en geeft één overzichtelijk, geciteerd antwoord.
  • Persoonlijke context: Met jouw toestemming gebruikt AI info uit Gmail, Agenda, locaties en andere Google-apps voor écht relevante suggesties.
  • Agentic actions: AI doet het voorwerk: van tickets vinden tot afspraken plannen. Vraag bijvoorbeeld een vakantiehuis voor 8 op Mallorca (1–14 juli 2025, met padelbaan en zwembad).

Met AI Mode probeert Google zijn positie in de zoekwereld te behouden, nu chatbots zoals ChatGPT steeds meer terrein winnen. Google lanceert AI Mode eerst in de VS en daarna in de EU. Naar verwachting zal dit ook leiden tot minder klikken naar websites. Wanneer er wél wordt geklikt, gebeurt dat vooral vanwege een sterkere en meer gerichte zoekintentie van de gebruiker.

Online marketing uitbesteden?

Wil je beter zichtbaar worden in AI-zoekmachines (SEO), je content verbeteren of je SEA-campagnes professioneel laten beheren? Laat Reclamebureau Feddema je daarbij helpen. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Anderen bekeken ook

Anderen bekeken ook